Различните породи кучета се оценяват дали са умни по способността им да научават нови команди и възможността да ги изпълняват ефективно след това.

Австралийско пастирско куче

Това куче е кръстоска между английска овчарка и австралийското куче динго. Породата се характеризира с изключителна енергичност, ловкост, издръжливост и високата интелигентност.

Куче помага на болно момиченце да живее (ВИДЕО)

Ротвайлер

Ротвайлерът е известен с верността си към семейството и защитата на стопаните си. Ако се обучи добре и без излишна агресия, тази порода е една чудесна защита на жилището, двора и семейството.

ротвайлер
Thinkstock/Getty Images

Папийон

Тази декоративна порода кучета са сред най-умните кучета при малките породи и са изключително податливи на тренировки.

Лабрадор ретривър

Лабрадор ретривъра е най-популярната в САЩ за последните 23 години порада. Тези кучета са високо интелигентни, силни и верни. Много подходящи за кучета-спасители.

Осъдено на смърт куче беше оневинено след ДНК тест (ВИДЕО)

Шетландска овчарка

Много хора бъркат тази порода с коли, но всъщност шетландските овчарки произлизат от исландските породи. Характеризират се с голяма гъвкавост, желание за игра и вярност към стопаните си.

Доберман

Доберманите имат лоша слава на агресивни кучета. Въпреки това, никой не може да отрече високата им интелигентност. Лоялни са към стопаните си.

доберман
Thinkstock/Getty Images

Голдън ретрийвър

Ретрийвърите първоначално са отглеждани в Шотландия, като днес са известни по цял свят. Силно привързани са към стопаните си, приятелски настроени към повечето хора и много умни.

куче
Thinkstock/Getty Images

Най-умните кучата са немската овчарка, пудела и бордър Коли

немска овчарка
Thinkstock/Getty Images