Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:56 20.04.24 
Клубове / Любители на животните / Кучета / Голдън Ретривър Всички теми Следваща тема Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Съвети за храненето
Автор 4ubaka (симпатизант)
Публикувано29.10.03 11:59  



Реших и аз да се изявя, че то срамота

Съвети за храненето на Голдън ретривър



Докато се готвите за пристигането на Вашия малък голдън ретривър, е добре да определите от какъв съд ще се храни. Добър вариант е той да е направен от неръжадема стомана. Пластмасовите далеч не са толкова здрави и вечни, колкото изглеждат. За предпочитане е кученцето от най-ранна възраст да се протяга нагоре към яденето по време на хранене. В търговската мрежа са предлагат специални стойки, но Вие можете и сами да си направите подобно приспособление. Важното е паницата да бъде на нивото на лакътните стави. Благодарение на това, Вашето кученце ще развие добра осанка.

Задължително се осведомете от производителите към каква храна е привикнало кученцето до момента, в който сте го взели. Откъсването от майката, липсата на братята и сестрите, непозната обстанока – всичко това предизвиква стрес у него. Ето защо е възможно през първите дни от пребиваването си в новия дом то да няма апетит. Не се притеснявайте! За да преодолее смяната на обстановката възможно най-безболезнено, се постарайте да запазите хранителните му навици. По-нататък бихте могли да преминете към оптимална за Вас схема на хранене.

Схемите на хранене, най-общо, могат да се разделят на три групи:

1. Традиционна, при която кучето се храни само с натурални продукти: месо, зеленчуци, извара, сурово месо, риба. Ако съотношението на продуктите е внимателно изчислено и правилно, кучето ще бъде в прекрасна форма. Този вариант обаче има и минуси: трудоемък е, изисква много време за приготвяне и съвсем не е толкова евтин. Когато дажбата не е съобразена с нуждите на кучето, могат да възникнат най-различни заболявания, авитаминоза, хипервитаминоза, рахит и др. За жалост не са редки случаите, когато стопаните икономисват за сметка на месото, в резултат на което кучето яде някаква каша, а това разбира се е недопустимо.
2. Готова. В България има достатъчно разнообразие от видове и марки сухи храни. Не е за препоръчване да се ползват малко известни фирми - некачествената храна няма да е от полза на Вашия любимец. Засега с добра репутация са ползват марките: Royal Canin, Purina Pro Plan, Eukanuba. Тези фирми поизвеждат богата гама от храни, предназначени за кучета на различни възрасти и различна активност. Ако видът на храната е подбран правилно този вариант има много предимства: пести Вашето време и сили, като едновременно с това кучето получава балансирана храна, с правилно съотношение на белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини. Балансираната храна осигурява хармонично развитие на опорно-двигателния апарат, зъбите, мускулатурата, отличната кондиция на козината. Много от фирмите произвеждат и консерви, които могат да се прибавят към храната.
3. Комбинирана. Използва се качествена суха храна в комбинация с месо, извара, кисало мляко, сухари. При такава схема трябва да се спазва едно правило. Не бива да се смесва натуралната храна със сухата в едно ядене. Например, ако храните кучето си 2 пъти на ден, първия път му дайте суха храна, а втория бульон с месо. Освен сухата храна може да давате на кучето извара, месо (предваретелно замразено телешко), риба (само морска: есетра, хек - в никакъв случай тлъста риба), сухари от черен хляб. От зърнените храни - елда и ориз. Овесените ядки често водят до разтройство, затова може да се дават само, ако кучето ги усвоява нормално.

Какъв извод може да се направи от гореизложеното? Има различни схеми на хранене. Вие може де си изберете една от тях. Ако Вашето куче е в добра форма – теглото му е в норма, не се наблюдават прояви на алергия, козината е в добро състояние, блести – значи Вашия вариант на хранене е подходящ за Вашия голдън. Ако пък ли не, тогава Вашата схема не е подходяща и се нуждае от промяна.

Дневната дажба на възрастен голдън ретривър трябва да съдържа следното: месни продукти – 10-20 г/кг тегло, мазнини – 1-2 г/кг тегло, въглехидрати – 5-6 г/кг тегло. При подрастващите кученца тези показатели са 2-3 пъти по-високи. Количеството и честотата на храненето зависи от възрастта. 2-3 месечните кученца трябва да се хранят по 5-6 пъти на ден, 3-4 месечните по 4 пъти, от 5 месеца нагоре по 3 пъти. Възрастните голдън ретривъри по правило се хранят по 2 пъти на ден: сутрин и вечер.

Ако сте решили да храните своя голдън ретривър със суха храна, е много важно да я изберете правилно. Храните на повечето реномирани фирми са различни по енергийност, съдържание на витамини и минерални вещества и се взимат под внимание потребностите на кучето от самото раждане да края на живота му. Има храни за бебета, за подрастващи, за възрастни и стари кучета, за кърмещи женски, за кучета с повишена и нормална активност, дългокосмести кучета и т.н. Редно е на малкие кученца да се дава храна с високо съдържание на протеини – 32%. Някои стопани чрез хранителни добавки увеличават дажбата на протеини, но тогава има риск кучето да затлъстее. С напредването на възрастта трябва да се премине на храна с по-ниско съдържание на протеини – 25%. Всичко това е строго индивидуално, защото и при кучетата, както и при хората, обмяната на веществата е различна. Едно куче може да се храни съвсем малко и да страда от свръхтегло, а друго да яде много и да е в нормална кондиция.

Добрата форма на голдън ретривъра се определя по следните признаци: ребрата трябва да се напипват при лек натиск. Ако ребрата се виждат, талията е ясно очертана, а гръбнака се откроява – кучето е изтощено, а това е недопустимо. Голдън ретривърите трябва да бъдат стегнати, да имат малко подкожна мазнина - все пак са водни кучета, трябва да могат да плуват достатъчно дълго дори и в ледено студена вода. Лошо е обаче кучето да затлъстее. Първо, защото не е естетично, с такова куче не можеш да разчиташ на добри резултати на изложба. Дори инай-красивата и породиста глава изглежда смешно малка на фона на огромно тяло. Може да увисне гърбът, да се “разперят” лапите... Но най-тъжното е, че такова куче не може да бъде здраво. Затлъстелите кучета развиват различни заболявания, включително на сърцето и опорно-двигателната система.

Единственото “но”: ако Ви спират стопани на сетери, хрътки и т.н., които с умен вид Ви заявяват, че кучето Ви е дебело, не ги слушайте. Напълно възможно е Вашия голдън ретривър да е в абсолютна “ретривърска кондиция”. Ако се затруднявате да определите състоянието на Вашето куче, обърнете се към професионалист-кинолог или посете коноложка изложба, където можете внимателно да разгледате кондицията на победителите.

Някои кучета имат хранителни алергии. Ако сте решил да смените храната на кучето си, не купувайте веднага голям чувал. Първо вземете малка разфасовка. Наблюдавайте как реагира Вашето куче и ако всичко е наред можете спокойно да преминете към тази храна. Много фирми предлагат специални храни за алергични кучета (агнешко+ориз).

Но каквато и схема на хранене да изберете, помнете, че НЕ БИВА да давате на кучето си следното:

1. Захарни изделия (пасти, шоколад, сладкиши и др.) и други продукти съдържащи рафинирана захар;
2. Мазна храна, която вреди на черния дроб;
3. Кокали, които могат да повредят хранопровода му – кухи или трошливи (никога птичи!)
4. Макаронени изделия и картофи;
5. Краве мляко. Лактозата на кравето мляко не се усвоява от кучетата, тъй като във възрастния организъм липсва фермента на лактозата. Употребата на краве мляко може да доведе до разтройство. Затова е за предпочитане да давате кисело мляко.

Не забравяйте водата! В отделна паничка винаги трябва да има чиста и прясна вода, до която кучето винаги да има достъп.

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от 4ubaka на 29.10.03 12:23.</EM></FONT></P>

Редактирано от 4ubaka на 29.10.03 12:24.



Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.