13 причини да НЕ вземете Голдън Ретривър


• Търсите си куче, което да е само „дворно” – Част от това, което прави Голдъна „златен” е неговия привързан, обичащ хората характер. Този отличителен породен белег ги прави МНОГО нещастни, когато не получават достатъчно количество внимание от вас. Голдън, който е ограничен само в задния двор, може да стане разрушителен и ШУМЕН. Това е същото като да оставите децата си сами почти през цялото време, докато не достигнат зрелостта си. Дивото дете, които си представяте е подобно на това да оставите Голдъна си сам толкова дълго време. Ако не възнамерявате кучето ви да стане част от семейството ви – Голдънът не е породата за вас!

• Не обичате косми навсякъде – Голдъните си сменят козината 2 пъти в годината по 6 месеца. Ако имате проблем с това Голдънския мъх да стане част от вашите храна или обичате да се обличате в черно – това е не породата за вас! Голдъните изискват ежедневна грижа, който да поддържа кожата и козината им в добро състояние. Вие лесно може да се научите да го правите сами или да изберете някой, който да го прави професионално, но трябва да сте подготвени да отделяте време за тази грижа за кучето ви.

• Нямате чувство за хумор – Голдъните са родени да измислят лудории. Ако не виждате нищо смешно в това да се събуждате до студена, лигава тенис топка до лицето си или в това да се будите в 2 посред нощ, защото кученцето ви смята този час за идеален за игра – вероятно друга порода или по-възрастно куче е подходящо за вас.

• Луди сте на тема чистота – Кални лапи, нос, който оставя следи на всеки прозорец в къщата или колата ви, а споменах ли за козината? Достатъчно казах…Ако не може да сте спокойни и да му се насладите, както вие така и кучето ви ще сте нещастни.

• Залепени сте за канапето си и се надявате, че и кучето ви ще е съгласно да ви прави компания там – Голдъните са ловни кучета и са селекционирани да носят дивеч цял ден. Те се нуждаят от редовни занимания, особено когато растат, и ако ги лишите от това,те ще се превърнат разрушители и ще са нещастни. Ако най-дългата ви разходка пред последните месеци е била от канапето до леглото ви – може би не толкова активна порода ще съответства на нуждите ви?

• Обичате всичко да стои точно там, където сте го оставили – Фамилията на Голдъните е „Ретривър”, което произлиза от латински и означава „ Да сложим ВСИЧКО, в устата си и да танцуваме около вас”! Инстинктът да донася ТРЯБВА да е част от характера на всеки Голдън, затова ако силно възразявате срещу появата на кучето си, гордо разнасящо бельото ви пред другите – предлагаме да продължите да търсете перфектната порода за вас.

• Вие възнамерявате да си вземете кучето като временна прищявка – Голдъните не само се привързват, те се надяват да живеят дълго с вас. Притежанието на куче е обвързване с живота му. Ако си мислите, че вашето куче ще поема към приюта, щом децата тръгнат на училище – моля, обмислете отново решението си за взимане на куче. Приютите за голдъни са пълни с кучета, които са изгубили домовете си в резултата на промяна на условията на живот. Някои не са предотвратими, а отдадените доброволци, които се грижат за тези кучета са готови и с желание да помогнат – но промени, които са предвидими трябва да се вземат под внимание, ПРЕДИ да се обвържете с куче.

• Не обичате да се срещате с нови хора – Вашият нов член на семейството ще се нуждае от курсове по послушание, които да му помогнат да се превърне в куче с добро поведение. На такива места е ужасяващо лесно да се срещате и контактувате с нови хора. Почти е невъзможно да вървите по улицата с красив Голдън и да НЕ ви спрат непознати. Голдъните са магнити за хората. Ако това е проблем за вас, по-добре си изберете куче-охранител.

• Искате да направите лесни пари, като развъждате кучета – Статистиките показват, че приютите за кучета харчат стотици хиляди, за да намерят домове за изоставени кучета. Повечето от тях се озовават там, защото техните собственици не са имали реална представа за времето, отговорността и усилията, които са необходими, за да имаш куче. А хората, които ги развъждат са имали малка представа от правилните начини за задомяване на кученца в ПРАВИЛНИЯ дом. Тези спасени голдъни са доказателство на факта, че има прекалено много небрежно развъдени Голдъни. Ако развъждането на голдъни е направено правилно, то е РЯДКО доходоносно приключение. Изследвания на очи, ветеринарни грижи и средства за кученцата са само няколко от многото разходи, които изникват в резултата на „протичащо без усложнения” кучило. Ако обмислите възможните проблеми, които може да срещнете, лесно ще забележите защо развъждането НЕ е доходоносна авантюра.

• Търсите си куче за охрана – Споменах ли частта, в която Голдъна обича всички? Те с готовност ще помогнат на крадците, които са разбили дома ви, вероятно помагайки им дори да изнесат среброто. Ако търсите защита, това навярно не е умението да си гальовен…може би охранителното куче, ще е по-добре за вас.

• Търсите си 5 килограмова топка от козина и отправяте тихи молитви, че то ще запази този си размер – Голдъните варират на височина от 51 см до 61 см, а на килограми са обикновено между 30 - 40 кг. Това е голямо куче. Ако нямате намерение да се вслушате в съвета ми за курсовете по послушание, може да се окажете с неконтролируемо, космато, въртящо се насам-натам чудовище с опашка, която може да почисти маса с един чудесен замах. Като алтернатива има няколко прекрасни по-малки породи (някои от тях дори без опашка), от които да изберете.

• Мислите си, че кучетата са чудесни бавачки на малките деца и прекрасен урок по отговорност за по-големите деца – До известна степен сте прави. Голдън ретривърите и децата често имат мила, неразделна връзка. Обаче основната отговорност за всяко живо, дишащо същество трябва винаги да бъде поемана от възрастния. Децата може чудесно да се справят с подстригването на кучета, да бъдат треньори и най-добри приятели, но винаги се нуждаят от ръководството на възрастен. Трябва да запомните, че голдъните са достатъчно големи – дори и като кученца – за да съборят малко дете. Малките деца и кучетата трябва ВИНАГИ да са наглеждат, когато са заедно, в името на доброто и на двамата.

И НОМЕР ЕДНО ПРИЧИНА ДА НЕ СИ ВЗИМАТЕ ГОЛДЪН РЕТРИВЪР:
• Ако си мислите, че зоомагазин или борса са идеалното място, което да си вземеш куче – При породата Голдън Ретривър са възможни сериозни здравословни заболявания. Сред тях са – лакътна и тазобедрена дисплазия, различни очни болести, сърдечни заболявания, епилепсия и поведенчески проблеми като хиперактивност. Важно е да потърсите отговорен развъдник, от който да вземете кученце!

Ако на всичките въпроси сте отговорили с „НЕ” – Честито, вие сте готови да бъдете притежатели  на Голдън Ретривър

Източник: http://www.bg-mamma.com/

 





{START_COUNTER}